Nowe, zimowe menu w Restauracji Polka

P

ieczona figa, zalewajka, perliczka oraz creme brulle to smaki zimowej karty Restauracji Polka. Z nutą żalu pożegnaliśmy gęsinę i jej listopadowe dobrodziejstwa, ale czas na grudzień i nowe propozycje dań. Zespół Szefa Kuchni Tomasza Morysa nie zawiódł i kolejny raz zaprezentował menu zaskakujące smakiem i wyglądem.

Na początek nasz świąteczny faworyt, czyli pieczona figa z oscypkiem, brusznicą, solirodem oraz octem balsamicznym. Soliród? To roślina o mięsistych pędach, podobna do skrzypu. Występuje na błotnistych wybrzeżach i plażach. Ciemnozielone pędy są chrupiące i mają charakterystyczny, słony smak. Połączenie figi z serem oraz czerwoną borówką z solirodem daje danie bardzo delikatne i lekkie w strukturze, więc stanowi świetny start.

Zalewajka z ozorem jagnięcym, wędzonym twarogiem oraz krokietem grzybowym to osobisty ukłon Szefa Kuchni w stronę smaków z dzięcięcych lat. Bo któż nie zna smaku zalewajki. Wersja serwowana w Restauracji Polka to jej nowa odsłona. Dodamy tylko, że ozór jagnięcy jest w tym wydaniu niezwykle kruchy.

Danie główne - zaskakujące formą podania i smakiem. Cała noga perliczki z daktylami, szalotką, śliwką oraz kaszanką. Cała noga? Tak! Choć jednych może szokować, dla twórców było rzeczą oczywistą, aby to danie podać właśnie w taki a nie inny sposób. Perliczka wyróżnia się najchudszym mięsem spośród drobiu. Warto poznać jego smak.

Dla jednych dopełnienie kolacji a dla innych powód, dla którego w ogóle zamawiają inne dania... Deser. Creme brulle z zabajone w czekoladzie - nic dodać, nic ująć.

Gotowi na nowe smaki? Zapraszamy do rezerwacji stolika w naszej Restauracji Polka Magdy Gessler:

tel.: +48 334440555 | mail: polka.wisla@hotelaries.pl

Przeczytaj także o menu ze szparagami.

Poprzedni artykuł
Strefa saun w Aries Spa - idealne odprężenie
Następny artykuł
Magiczny Sylwester w Aries

Najnowsze artykuły

Niespodzianka w pokoju hotelowym

Niespodzianka w pokoju hotelowym

Każda podróż zasługuje na wyjątkowy początek, a hotele mają za zadanie uczynić ten moment niezapomnianym. W Aries Hotel & Spa Wisła przywiązujemy ogromną wagę do kreowania niezapomnianych przeżyć d...

Tydzień Kultury Beskidzkiej w Wiśle

Tydzień Kultury Beskidzkiej w Wiśle

Nie od dziś wiadomo, że Beskidy stanowią serce regionu o bogatej kulturze i tradycjach. Co roku, miasto Wisła staje się świadkiem niezwykłego wydarzenia - Tygodnia Kultury Beskidzkiej, w którym wsp...

Zapora Wisła Czarne - historia powstania

Zapora Wisła Czarne - historia powstania

Zaporę wodną w Wiśle Czarnem budowano w latach 1967-1973, w miejscu nieco poniżej połączenia potoków Czarnej i Białej Wisełki, które wskutek spiętrzenia wód zostało zalane. Z powodu budowy musiano ...

No items found.