Restauracja Polka w Wiśle prezentuje nowe, jesienne menu
Przegrzebki z kaszanką - zaskoczenie połączone z uwielbieniem
Pierogi z dynią - kunszt kulinarny Szefa Kuchni
Krem grzybowy - klasyk a może jednak nie?
Mus z białej czekolady z... borowikiem - deser, który należy spróbować
Zacznijmy od przystawki. Smażone przegrzebki - nudna klasyka? Nie, jeśli serwujemy je z kaszanką. Idealne połączenie owoców morza z polską kaszanką, słodkimi daktylami i szarą renetą z całą pewnością zaskoczy nie jednego Gościa w Restauracji Polka.
Dla wegetarian przygotowano danie jarskie. Jesteście miłośnikami dyni czy może wręcz przeciwnie. Dynia jest dla Was warzywem bez smaku o nieciekawej konsystencji. Pierogi z dynią serwowane w Polce to arcydzieło. To hołd składany dynii. W jednym daniu mamy: puree z dyni, farsz z dyni, dynie gotowaną na maśle, oliwę dyniową, puder z dyni oraz dynie piklowaną na słodko. Smak? To danie trzeba spróbować! Jest rewelacyjne.
Dania jarskie choć stanowią mniejszość w karcie menu cieszą się rosnącym zainteresowaniem. Goście mogą zamawiać także ratatouille oraz sałatkę z tofu.
Zupa? Jak co roku nie mogło zabraknąć kremu grzybowego. Tym razem Tomasz Morys - Szef Kuchni podał go w wersji espumy z taleggio z gotowanym boczniakiem, który następnie został lekko podsmażony. Dodatki - puder ziołowy i grzybowy. Esensja grzybowa na talerzu.
Na deser... grzyby :) Dosłownie i w przenośni. Cukiernik przeszedł sam siebie. Zamawiając deser otrzymujemy mini las z grzybami. Smaki to klasyczny mus z białej czekolady z dodatkiem suszonych borowików, które nadają charakteru. Dodatkowo do zakwaszenia użyto żelu z cytryny oraz kruszonki z grzybami. Całość łączą lody gruszkowe w pudrze z palonego siana. Nic dodać, nic ująć.
Głodni? Zapraszamy do rezerwacji stolika. Restauracja Polka jest otwarta codziennie, 14.00 - 22.00 Warto wspomnieć, że opiekunem restauracji jest znana restauratorka Magda Gessler, której wysokie wymagania są gwarantem wyśmienitego smaku serwowanych potraw. Z bogatej karty menu Goście mogą wybierać od ryb (pstrąg wiślański, jesiotr) po wysokiej klasy mięsa (jagnięcina, cielęcina, steki) na wyjątkowych deserach kończąc.
Karta menu -> TUTAJ