Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Truskawka na słodko czy wytrawnie?

Truskawka na słodko czy wytrawnie?

  1. Strona główna
  2. Hotel
  3. Blog
  4. Truskawka na słodko czy wytrawnie?
electric car
13 lipca 2022

Przełom czerwca i lipca to czas, kiedy dojrzewają najsłodsze i najdłużej wyczekiwane owoce lata... truskawki. W tym sezonie Szef Kuchni Tomasz Morys proponuje przetwory z truskawek w nieco innej odsłonie bo z dodatkiem chilli i lawendy a to wszystko w magicznej przestrzeni Greenhouse Aries. 

Szef kuchni z przetworami z truskawek w szklarni.

Na początek "Kiszone truskawki".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Wodę 1 l
  • Sól 20 gr
  • Goździki 5 gr
  • Papryczki habanero 5 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, ale co najważniejsze nie obieramy z szypułek. Gotujemy wodę i dodajemy do niej sól oraz goździki. Czekamy aż woda się zagotuje poczym studzimy ją do temperatury około 40 stopni. Umyte truskawki wkładamy do wyparzonego słoika wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy go 15 minut w temperaturze 80 stopni. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na około miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli raz zrobicie kiszone truskawki już zawsze będa gościć w Waszych spiżarkach. 

Składniki na przetwory z kiszonych truskawek z ostrą papryką i goździkami.

Kiszone truskawki z ostrą papryką i goździkami.

Truskawki na słodko to "Konfitura z truskawek z melisą i lawendą".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Woda 0,5 l
  • Cukier 0,5 kg
  • Lawenda 10 gr
  • Melisa 10 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartkę. W osobnym naczyniu przygotowujemy roztwór z: wody, cukru, kwiatów lawendy oraz liści melisy. Gdy woda osiągnie konsystencję syropu, cedzimy całość przez sito lub sitkiem wyciągamy lawendę oraz melisę. Do gotowego syropu wkładamy truskawki i dusimy do momentu aż uzyskamy konsystencję konfitury. Ważne: truskawki powinny zachować swój kształt. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 80 stopni. 

Przetwory z truskawek z melisą i lawendą.

Przetwory z truskawek. Konfitura z truskawek, melisy i lawendy.

mobile nav bg
Zobacz na mapie

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane