Na początek "Kiszone truskawki".
Potrzebujemy:
- Truskawki 1 kg
- Wodę 1 l
- Sól 20 gr
- Goździki 5 gr
- Papryczki habanero 5 gr
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy, ale co najważniejsze nie obieramy z szypułek. Gotujemy wodę i dodajemy do niej sól oraz goździki. Czekamy aż woda się zagotuje poczym studzimy ją do temperatury około 40 stopni. Umyte truskawki wkładamy do wyparzonego słoika wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy go 15 minut w temperaturze 80 stopni. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na około miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli raz zrobicie kiszone truskawki już zawsze będa gościć w Waszych spiżarkach.
Truskawki na słodko to "Konfitura z truskawek z melisą i lawendą".
Potrzebujemy:
- Truskawki 1 kg
- Woda 0,5 l
- Cukier 0,5 kg
- Lawenda 10 gr
- Melisa 10 gr
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartkę. W osobnym naczyniu przygotowujemy roztwór z: wody, cukru, kwiatów lawendy oraz liści melisy. Gdy woda osiągnie konsystencję syropu, cedzimy całość przez sito lub sitkiem wyciągamy lawendę oraz melisę. Do gotowego syropu wkładamy truskawki i dusimy do momentu aż uzyskamy konsystencję konfitury. Ważne: truskawki powinny zachować swój kształt. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 80 stopni.