Restauracja Polka w Wiśle

W

Aries Hotel & SPA Wisła działa restauracja Polka. Nazwa nie jest przypadkowa – tak samo nazywają się dwie inne restauracje w Polsce mieszczące się w Warszawie i Łodzi. Łączy je osoba Magdy Gessler, znanej restauratorki, prowadzącej program "Kuchenne rewolucje", jurorki „MasterChefa”. Restauracja Polka w Wiśle również firmowana jest jej nazwiskiem. Jeśli zastanawiacie się, gdzie zjeść w Wiśle, warto odwiedzić właśnie Polkę.

Restauracja w hotelu ma 60 miejsc oraz spektakularny taras nad potokiem dla 40 Gości, z którego można rozkoszować się widokiem gór. Absolutnie magicznym punktem jest Greenhouse – szklarnia wypełniona ziołami i kwiatami, która mieści się ogrodzie nad szumiącym strumieniem, w otoczeniu modrzewi. Przy drewnianym stole na 8 osób można tu celebrować wyjątkowe chwile.

Restauracja Polka w Aries Hotel & SPA Wisła – Kulinarna Perła Beskidów

Wystój Polki utrzymany jest w regionalnym stylu. Jest tu jasno i przytulnie. Intensywne kolory tkanin nawiązują do tradycji staropolskich, a lustra i kryształowe żyrandole dodają miejscu nowoczesności. Serwowana tu kuchnia czerpie z najlepszych polskich tradycji kulinarnych, które są źródłem inspiracji dla podawanych w Polce dań. Ta restauracja w Wiśle wyróżnia się nowoczesnym podejściem do klasyki oraz niezwykle udzielającą się miłością i pasją do jedzenia.

jedzenie smakuje zupełnie wyjątkowo

W menu Polki znajdziemy typowe dania kuchni polskiej oparte na produktach sezonowych, z elementami regionalnego folkloru. Menu zmienia się dwa razy do roku – inną propozycję dań Goście dostają w okresie wiosenno-letnim, inną w czasie jesieni i zimy. W obecnym menu wśród przystawek wyróżnia się kiszona kalarepa podawana z wędzonym twarogiem, lubczykiem, dzikim brokułem oraz orzechami pinii.

Tradycyjne staropolskie akcenty w nowoczesnej oprawie

Jako starter na ciepło zjemy m.in. grasicę cielęcą serwowaną z pietruszką, wanilią i konfitowanym pomidorem. Z zup do wyboru mamy żur śląski, consommé z pstrąga i krem z buraka. Dania główne to prawdziwa paleta ciekawej różnorodności. Proponuje się tu stek z polędwicy wołowej, comber z jelenia, polędwiczkę cielęcą, pierś z kaczki, schab z kością oraz pierogi z jagnięciną. Wszystkie dania podawane są z ciekawymi i oryginalnymi dodatkami, które podkreślają smak i dostarczają niezwykłych kulinarnych wrażeń.

W Polce skosztujemy także pstrąga wiślańskiego i jesiotra podawanego z owczym serem bundz. Całości menu dopełniają makarony, sałatki oraz desery. Wśród tych ostatnich znajduje się krem malinowy w połączeniu z burakiem, białą czekoladą i płatkami owsianymi oraz beza z makiem, dynią, mango i świeżymi owocami, a także mus czekoladowy z brownie, maliną, wiśnią i orzechem laskowym. Brzmi smakowicie! Dla dzieci przygotowano specjalne dania, wśród których znajdziemy m.in. kopytka z serem i naleśniki.

Menu restauracji Polka – uczta dla zmysłów

Dobra kuchnia w Wiśle czerpie z tego, co daje okolica. Produkty trafiające na restauracyjne stoły Polki pochodzą od lokalnych dostawców i charakteryzują się wysoką jakością. Tradycje kulinarne Beskidów wiążą się z pasterstwem i korzystaniem z darów natury. Tutejsze charakterystyczne i niepowtarzalne wyroby to przede wszystkim sery, głównie owcze.

poszerzaniu horyzontów kulinarnych

W czasie wypasu (od maja do września) jada się w Beskidach bundz. Gdy dojrzeje, przerabia się go na bryndzę. Ser klagany ma z kolei kształt bochenka chleba  i jest łagodny w smaku.  Jednak po dłuższym leżakowaniu staje się kwaskowaty. W XIX w. duży wpływ na kuchnię góralską miały ziemniaki, które zaczęły być uprawiane wtedy na większą skalę. Podstawą kuchni beskidzkiej jest także kapusta, podawana w różnej formie i na wiele sposobów.

Nowoczesne rozwiązanie do tradycji – filozofia kulinarna restauracji Polka

Restauracja w hotelu Aries to doskonały pomysł na obiad w Wiśle. Tutejsza kuchnia odwołuje się do skarbów regionu oraz z szacunkiem pochodzi do tradycji, czerpiąc z niej to co najlepsze. Jednocześnie dodana tu szczypta nowoczesności, przejawiająca się w doborze składników potraw oraz w wyglądzie dań, świadczy o wielkiej znajomości najnowszych trendów w sztuce kulinarnej. Polka to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Wisły, które warto odwiedzić planując pobyt w Beskidach.

Poprzedni artykuł
Jak zorganizować udane przyjęcie weselne
Następny artykuł
Bądź aktywny – górski trekking z przewodnikiem

Najnowsze artykuły

Nowa kategoria pokoi dla rodzin

Nowa kategoria pokoi dla rodzin

Jesteście rodzicami? Rodzinne wyjazdy to już Wasza tradycja, ale zawsze zastanawiacie się - czy będzie Wam wygodnie w jednym pokoju hotelowym? Od dzisiaj w Aries Hotel & Spa Wisła czekają aż dwie n...

Malinowska Skała zimą

Malinowska Skała zimą

Jeśli jeszcze nie znacie miejsca określanego nazwą "Malinowska Skała" to koniecznie musicie je poznać. Kilka najważniejszych faktów. Malinowska Skała znajduje się w Beskidzie Śląskim. Ma wysokość ...

Pociągiem do Wisły i w Beskid Śląski

Pociągiem do Wisły i w Beskid Śląski

Wisła – od letniska do kurortu Początki rozwoju turystyki na terenie Wisły przypadają na ostatnie dwudziestolecie XIX wieku. Należy jednak pamiętać, że w okresie wcześniejszym zjeżdżały do wsi pod ...

No items found.