Na świętego Marcina dobra gęsina

D

laczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie? Skąd wzięła się gęsina na polskich stołach 11 listopada? Kim był święty Marcin? Odpowiadamy na najczęściej pojawiające się pytania i przedstawiamy tegoroczne menu Restauracji Polka Magdy Gessler z gęsiną w roli głównej.

Gęś to wysokiej klasy mięso produkowane w systemie ekologicznego rolnictwa. Najlepszy drób, a Polska jest jego największym producentem w Europie. Dziwi jednak fakt, że Polacy spożywają gęsi bardzo mało... 300 gramów rocznie! Od kilkunastu lat trwają jednak owocne próby przywrócenia gęsi na polskie stoły i to się dzieje. Sama świętomarcińska tradycja spożywania gęsi w listopadzie sięga siedemnastego wieku. I tu pada odpowiedź na pierwsze pytanie - dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie? Gęś jest produktem sezonym i dojrzewa do spożycia właśnie na koniec jesieni. Tylko w tym okresie można kupić świeżą gęś. W pozostałych miesiącach zostaje nam już wersja tylko mrożona.

W tym roku Restauracja Polka Magdy Gessler przygotowała trzy dania z gęsiną. Na przystawkę serwujemy filet z wędzonej gęsi na galaretce z aronii z salsą z gruszki i pigwy oraz pianką z rozmarynu. Zupa-krem z topinamburu z chrustem gęsi to #musthave w karcie menu. Krem na bazie pieczonego topinamburu z kokosem idealnie komponuje się ze słonym, gęsim chrustem. Smaki wyczuwalne w zupie to dodatkowo czarny bez, dynia oraz chilli.

Historia słynnego już św. Marcina głosi, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Sam zainteresowany miał jednak wobec siebie inne plany i nie chciał przyjąć urzędu. W tym celu podobno schował się do gęsiarni. Zaniepokojone gęsi zaczęły głośno gęgać, zdradzając tym samym jego kryjówkę. Historia kończy się wstąpieniem Marcina na urząd biskupa a pieczona 11 listopada gęś jest upamiętnieniem tego dnia.

Główne danie - nogę z gęsi Szef Kuchni Tomasz Morys serwuje z kopytkami makowymi oraz figą i śliwką. Napiszemy tylko - chrupiąca skórka!

Menu z gęsiną będzie obowiązywać w Restauracji Polka do końca listopada. Nie czekajcie i koniecznie zarezerwujcie stolik:

tel.: +48 334440555 | mail: polka.wisla@hotelaries.pl

Poprzedni artykuł
KompasGo - ruszamy na szlak!
Następny artykuł
Boże Narodzenie w Aries

Najnowsze artykuły

Wielkanoc w hotelu

Wielkanoc w hotelu

Na stokach jeszcze gruba warstwa śniegu, która cieszy niezmiennie miłośników sportów zimowych, ale w powietrzu czuć już wiosnę. Doliny od kilku tygodni rozbrzmiewają śpiewem ptaków, które szykują s...

Saint Malo - ekskluzywne zabiegi w Aries SPA

Saint Malo - ekskluzywne zabiegi w Aries SPA

Korzystając z 50-letniego doświadczenia w zakresie środowiska morskiego oraz autorskich technik masaży, marka SAINT MALO zaprasza w niezapomniane, pielęgnacyjne podróże w najdalsze zakątki ...

Restauracja Polka - nowe dania

Restauracja Polka - nowe dania

Pierogi, ryba czy danie mięsne? Przedstawiamy trzy nowe dania, które od lutego królują w karcie menu Restauracji Polka. Pierogi z żebrem wołowym - klasyka w innowacyjnej odsłonie. Halibut - prostot...

No items found.