Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Truskawka na słodko czy wytrawnie?

Truskawka na słodko czy wytrawnie?

  1. Home Page
  2. Hotel
  3. Blog - Zauroczeni Tobą
  4. Truskawka na słodko czy wytrawnie?
13 July 2022

Przełom czerwca i lipca to czas, kiedy dojrzewają najsłodsze i najdłużej wyczekiwane owoce lata... truskawki. W tym sezonie Szef Kuchni Tomasz Morys proponuje przetwory z truskawek w nieco innej odsłonie bo z dodatkiem chilli i lawendy a to wszystko w magicznej przestrzeni Greenhouse Aries. 

Szef kuchni z przetworami z truskawek w szklarni.

Na początek "Kiszone truskawki".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Wodę 1 l
  • Sól 20 gr
  • Goździki 5 gr
  • Papryczki habanero 5 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, ale co najważniejsze nie obieramy z szypułek. Gotujemy wodę i dodajemy do niej sól oraz goździki. Czekamy aż woda się zagotuje poczym studzimy ją do temperatury około 40 stopni. Umyte truskawki wkładamy do wyparzonego słoika wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy go 15 minut w temperaturze 80 stopni. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na około miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli raz zrobicie kiszone truskawki już zawsze będa gościć w Waszych spiżarkach. 

Składniki na przetwory z kiszonych truskawek z ostrą papryką i goździkami.

Kiszone truskawki z ostrą papryką i goździkami.

Truskawki na słodko to "Konfitura z truskawek z melisą i lawendą".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Woda 0,5 l
  • Cukier 0,5 kg
  • Lawenda 10 gr
  • Melisa 10 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartkę. W osobnym naczyniu przygotowujemy roztwór z: wody, cukru, kwiatów lawendy oraz liści melisy. Gdy woda osiągnie konsystencję syropu, cedzimy całość przez sito lub sitkiem wyciągamy lawendę oraz melisę. Do gotowego syropu wkładamy truskawki i dusimy do momentu aż uzyskamy konsystencję konfitury. Ważne: truskawki powinny zachować swój kształt. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 80 stopni. 

Przetwory z truskawek z melisą i lawendą.

Przetwory z truskawek. Konfitura z truskawek, melisy i lawendy.

mobile nav bg
See on the map

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved