Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Truskawka na słodko czy wytrawnie?

Truskawka na słodko czy wytrawnie?

  1. Home Page
  2. Truskawka na słodko czy wytrawnie?
electric car
13 July 2022

Przełom czerwca i lipca to czas, kiedy dojrzewają najsłodsze i najdłużej wyczekiwane owoce lata... truskawki. W tym sezonie Szef Kuchni Tomasz Morys proponuje przetwory z truskawek w nieco innej odsłonie bo z dodatkiem chilli i lawendy a to wszystko w magicznej przestrzeni Greenhouse Aries. 

Szef kuchni z przetworami z truskawek w szklarni.

Na początek "Kiszone truskawki".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Wodę 1 l
  • Sól 20 gr
  • Goździki 5 gr
  • Papryczki habanero 5 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, ale co najważniejsze nie obieramy z szypułek. Gotujemy wodę i dodajemy do niej sól oraz goździki. Czekamy aż woda się zagotuje poczym studzimy ją do temperatury około 40 stopni. Umyte truskawki wkładamy do wyparzonego słoika wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy go 15 minut w temperaturze 80 stopni. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na około miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli raz zrobicie kiszone truskawki już zawsze będa gościć w Waszych spiżarkach. 

Składniki na przetwory z kiszonych truskawek z ostrą papryką i goździkami.

Kiszone truskawki z ostrą papryką i goździkami.

Truskawki na słodko to "Konfitura z truskawek z melisą i lawendą".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Woda 0,5 l
  • Cukier 0,5 kg
  • Lawenda 10 gr
  • Melisa 10 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartkę. W osobnym naczyniu przygotowujemy roztwór z: wody, cukru, kwiatów lawendy oraz liści melisy. Gdy woda osiągnie konsystencję syropu, cedzimy całość przez sito lub sitkiem wyciągamy lawendę oraz melisę. Do gotowego syropu wkładamy truskawki i dusimy do momentu aż uzyskamy konsystencję konfitury. Ważne: truskawki powinny zachować swój kształt. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 80 stopni. 

Przetwory z truskawek z melisą i lawendą.

Przetwory z truskawek. Konfitura z truskawek, melisy i lawendy.

mobile nav bg
See on the map

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved