Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Restauracja Polka w Wiśle

Restauracja Polka w Wiśle

  1. Home Page
  2. Strefa saun w Aries Spa - idealne odprężenie
30 August 2021

W Aries Hotel & SPA Wisła działa restauracja Polka. Nazwa nie jest przypadkowa – tak samo nazywają się dwie inne restauracje w Polsce mieszczące się w Warszawie i Łodzi. Łączy je osoba Magdy Gessler, znanej restauratorki, prowadzącej program "Kuchenne rewolucje", jurorki „MasterChefa”. Restauracja Polka w Wiśle również firmowana jest jej nazwiskiem. Jeśli zastanawiacie się, gdzie zjeść w Wiśle, warto odwiedzić właśnie Polkę

Restauracja w hotelu ma 60 miejsc oraz spektakularny taras nad potokiem dla 40 Gości, z którego można rozkoszować się widokiem gór. Absolutnie magicznym punktem jest Greenhouse – szklarnia wypełniona ziołami i kwiatami, która mieści się ogrodzie nad szumiącym strumieniem, w otoczeniu modrzewi. Przy drewnianym stole na 8 osób można tu celebrować wyjątkowe chwile.

Wystój Polki utrzymany jest w regionalnym stylu. Jest tu jasno i przytulnie. Intensywne kolory tkanin nawiązują do tradycji staropolskich, a lustra i kryształowe żyrandole dodają miejscu nowoczesności. Serwowana tu kuchnia czerpie z najlepszych polskich tradycji kulinarnych, które są źródłem inspiracji dla podawanych w Polce dań. Ta restauracja w Wiśle wyróżnia się nowoczesnym podejściem do klasyki oraz niezwykle udzielającą się miłością i pasją do jedzenia.

W menu Polki znajdziemy typowe dania kuchni polskiej oparte na produktach sezonowych, z elementami regionalnego folkloru. Menu zmienia się dwa razy do roku – inną propozycję dań Goście dostają w okresie wiosenno-letnim, inną w czasie jesieni i zimy. W obecnym menu wśród przystawek wyróżnia się kiszona kalarepa podawana z wędzonym twarogiem, lubczykiem, dzikim brokułem oraz orzechami pinii. Jako starter na ciepło zjemy m.in. grasicę cielęcą serwowaną z pietruszką, wanilią i konfitowanym pomidorem. Z zup do wyboru mamy żur śląski, consommé z pstrąga i krem z buraka. Dania główne to prawdziwa paleta ciekawej różnorodności. Proponuje się tu stek z polędwicy wołowej, comber z jelenia, polędwiczkę cielęcą, pierś z kaczki, schab z kością oraz pierogi z jagnięciną. Wszystkie dania podawane są z ciekawymi i oryginalnymi dodatkami, które podkreślają smak i dostarczają niezwykłych kulinarnych wrażeń. W Polce skosztujemy także pstrąga wiślańskiego i jesiotra podawanego z owczym serem bundz. Całości menu dopełniają makarony, sałatki oraz desery. Wśród tych ostatnich znajduje się krem malinowy w połączeniu z burakiem, białą czekoladą i płatkami owsianymi oraz beza z makiem, dynią, mango i świeżymi owocami, a także mus czekoladowy z brownie, maliną, wiśnią i orzechem laskowym. Brzmi smakowicie! Dla dzieci przygotowano specjalne dania, wśród których znajdziemy m.in. kopytka z serem i naleśniki.

Dobra kuchnia w Wiśle czerpie z tego, co daje okolica. Produkty trafiające na restauracyjne stoły Polki pochodzą od lokalnych dostawców i charakteryzują się wysoką jakością. Tradycje kulinarne Beskidów wiążą się z pasterstwem i korzystaniem z darów natury. Tutejsze charakterystyczne i niepowtarzalne wyroby to przede wszystkim sery, głównie owcze. W czasie wypasu (od maja do września) jada się w Beskidach bundz. Gdy dojrzeje, przerabia się go na bryndzę. Ser klagany ma z kolei kształt bochenka chleba  i jest łagodny w smaku.  Jednak po dłuższym leżakowaniu staje się kwaskowaty. W XIX w. duży wpływ na kuchnię góralską miały ziemniaki, które zaczęły być uprawiane wtedy na większą skalę. Podstawą kuchni beskidzkiej jest także kapusta, podawana w różnej formie i na wiele sposobów.

Restauracja w hotelu Aries to doskonały pomysł na obiad w Wiśle. Tutejsza kuchnia odwołuje się do skarbów regionu oraz z szacunkiem pochodzi do tradycji, czerpiąc z niej to co najlepsze. Jednocześnie dodana tu szczypta nowoczesności, przejawiająca się w doborze składników potraw oraz w wyglądzie dań, świadczy o wielkiej znajomości najnowszych trendów w sztuce kulinarnej. Polka to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Wisły, które warto odwiedzić planując pobyt w Beskidach.

mobile nav bg
See on the map

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved