Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Nowe, letnie menu Restauracji Polka

Nowe, letnie menu Restauracji Polka

  1. Home Page
  2. Nowe, letnie menu Restauracji Polka
electric car
29 June 2023

Lato, lato... ah to Ty! Celebrujemy nadejście lata nowym, bardzo świeżym i orzeźwiającym menu. Wśród nowości wędzony arbuz, chłodnik z buraka, perliczka oraz rabarbar. Restauracja Polka zaprasza na wyjątkowe smaki lata.

Szef kuchni, wydawka

Przystawka

Wędzony arbuz z trybulą i jabłkiem. Zimna, bardzo orzeźwiająca przystawka. Arbuz przed podaniem został zamarynowany w czerwonym winie i soku z granatu, następnie podwędzony na zimno w wiórkach z jabłoni. Dodatkami do przystawki są jabłko marynowane w oliwie koperkowej oraz mus z mango. Rewelacyjne połączenie, idealne na lato.

Wedzony arbuz z jablkiem

Zupa

Tego lata, jak co roku królują chłodniki. Szef Kuchni Tomasz Morys tym razem przygotował chłodnik z buraka z jajkiem, ogórkiem, maliną i koperkiem. Chłodnik powstał na bazie domowego zakwasu buraczanego z dodatkiem maślanki, jogurtu i słodkiej śmietanki. Kompresowane warzywa, jajko w wersji sous vide, świeże maliny oraz mus malinowy stanowią o wyjątkowości tego dania. Chłodnik najlepiej smakuje na tarasie ogrodowym Aries Hotel & Spa Wisła

Chlodnik z buraka

Chlodnik z buraka z jajkiem

Danie główne

Perliczka z marynowanymi truskawkami, rabarbarem, botwinką i dymką.

Jak powstaje takie danie? Noga z perliczki została podzielona na dwie części. Jedna jest wytrybowana z kości, druga oczyszczona ze skóry i opanierowana w panco. Mięso było marynowane w soli i cukrze w stosunku 1:1 a następnie gotowane w niskiej temperaturze. Dodatkami są confitowany rabarbar w syropie cukrowym z lawendą oraz dymka, botwinka confi oraz sos winny z oliwą dyniową. Ostatnim, ale nie mniej ważnym dodatkiem są bardzo orzeźwiające truskawki, które były marynowane w lawendzie i occie balsamicznym. Mistrzostwo smaku na talerzu...

Perliczka z truskawkamiPerliczka z truskawkamiPerliczka z truskawkami

Deser

Sable z rabarbarem i białą czekoladą, czyli kwintesencja lata na deser. Sable to bardzo kruche ciastko, które powstało z mączki migdałowej. Do tego lody rzemieślnicze waniliowo- rabarbarowe, confitowany rabarbar oraz chips z rabarbaru. Takie połączenie jednym określeniem nazywa się - assetie z rabarbaru. Assiette to danie, które składa się z różnych wersji i sposobów przyrządzenia jednego składnika. Całość deseru wieńczy syrop z rabarbaru ze świeżymi owocami. Gorąco polecamy!

Sable z rabarbarem

Restauracja Polka - jesteśmy otwarci codziennie od 13.00 do 22.00

Po menu zapraszamy -> TUTAJ

Przeczytaj także:

mobile nav bg
See on the map

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved