Karta menu niemal w 90% zawiera nowe dania. 10% to klasyki, bez których wielu naszych Gości/Wy nie wyobrażacie sobie wizyty u nas. To przede wszystkim nasz autorski tatat z kaparami, żur śląski z podgrzybkiem oraz polędwica cielęca z czarną porzeczką (na zdjęciu poniżej).
Czego zatem możecie się spodziewać rezerwując stolik w Restauracji Polka?
Troć wędrowna z rzepą arbuzową, morelą i ogórkiem kiszonym to wyśmienity start. Przystawka jest delikatna a zarazem orzeźwiająca. Podanie uważamy za jedno z piękniejszych.
Wśród zup pojawiły się dwie nowości. Bulion z kaczki z ozorem jagnięcym, jajkiem, kluskami oraz grzybami enoki to niezwykle esencjonalny wywar pełen zaskakujących połączeń smaków. Natomiast krem z groszku z ricottą, groszkiem cukrowym i zakwasem buraczanym to jedno z dań wegańskich (na zdjęciu poniżej). Tak, karta Restauracji Polka zyskała kilka dań wegańskich. Oprócz kremu z groszku znajdziecie sałatkę z tofu z soją edemame, arbuzem, miso i edywią oraz klasyczne i bajecznie podane... ratatouille (na zdjęciu poniżej).
Warto także zwrócić uwagę na... kluski z oscypkiem podane z pesto z lubczykiem, pomidorem oraz orzechami. To propozycja Szefa Kuchni - Tomasza Morysa z okazji 60-lecia nadania Wiśle praw miejskich. Znane wszystkim kluski śląskie, które niemal wszyscy uwielbiają zyskały nowe oblicze. Spróbujcie koniecznie!
Jeśli zainteresowała Was nasza nowa karta dań gorąco zapraszamy Was do odwiedzin w Restauracji Polka Magda Gessler.
Jesteśmy otwarci codziennie, 13.00 - 22.00 | Po menu -> TUTAJ Przeczytaj także o menu ze szparagami.