Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Na świętego Marcina dobra gęsina

Na świętego Marcina dobra gęsina

  1. Home Page
  2. Na świętego Marcina dobra gęsina
electric car
11 November 2021

Dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie? Skąd wzięła się gęsina na polskich stołach 11 listopada? Kim był święty Marcin? Odpowiadamy na najczęściej pojawiające się pytania i przedstawiamy tegoroczne menu Restauracji Polka Magdy Gessler z gęsiną w roli głównej. 

Gęś to wysokiej klasy mięso produkowane w systemie ekologicznego rolnictwa. Najlepszy drób, a Polska jest jego największym producentem w Europie. Dziwi jednak fakt, że Polacy spożywają gęsi bardzo mało... 300 gramów rocznie! Od kilkunastu lat trwają jednak owocne próby przywrócenia gęsi na polskie stoły i to się dzieje. Sama świętomarcińska tradycja spożywania gęsi w listopadzie sięga siedemnastego wieku. I tu pada odpowiedź na pierwsze pytanie - dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie? Gęś jest produktem sezonym i dojrzewa do spożycia właśnie na koniec jesieni. Tylko w tym okresie można kupić świeżą gęś. W pozostałych miesiącach zostaje nam już wersja tylko mrożona.

W tym roku Restauracja Polka Magdy Gessler przygotowała trzy dania z gęsiną. Na przystawkę serwujemy filet z wędzonej gęsi na galaretce z aronii z salsą z gruszki i pigwy oraz pianką z rozmarynu. Zupa-krem z topinamburu z chrustem gęsi to #musthave w karcie menu. Krem na bazie pieczonego topinamburu z kokosem idealnie komponuje się ze słonym, gęsim chrustem. Smaki wyczuwalne w zupie to dodatkowo czarny bez, dynia oraz chilli. 

Historia słynnego już św. Marcina głosi, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Sam zainteresowany miał jednak wobec siebie inne plany i nie chciał przyjąć urzędu. W tym celu podobno schował się do gęsiarni. Zaniepokojone gęsi zaczęły głośno gęgać, zdradzając tym samym jego kryjówkę. Historia kończy się wstąpieniem Marcina na urząd biskupa a pieczona 11 listopada gęś jest upamiętnieniem tego dnia. 

Główne danie - nogę z gęsi Szef Kuchni Tomasz Morys serwuje z kopytkami makowymi oraz figą i śliwką. Napiszemy tylko - chrupiąca skórka! 

Menu z gęsiną będzie obowiązywać w Restauracji Polka do końca listopada. Nie czekajcie i koniecznie zarezerwujcie stolik:

tel.: +48 334440555 | mail: polka.wisla@hotelaries.pl

mobile nav bg
See on the map

In order to provide services at the highest level, the Service uses cookies stored in the browser's memory. Detailed information about the purpose of their use, including processing of user activity data and advertising personalization, as well as the possibility to change cookie settings, can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you consent to the use of technologies such as cookies and to the processing by Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa, of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie identifiers, for analytical and marketing purposes (including automated ad targeting, measuring their effectiveness, and processing user data for analytical purposes). You can change cookie settings and detailed consent preferences in the settings.

Manage privacy settings
Essential cookies

Cookies necessary for the operation of services available on the website, enabling browsing offers or making reservations, supporting security mechanisms, including user authentication and abuse detection. These files are required for the proper functioning of the website. They do not require your consent.

Analytical cookies

Cookies allowing the collection of information about the user's use of the website in order to optimize its functioning and adapt it to user expectations. By consenting to these cookies, you agree to the processing of data regarding your activity on the site for analytical purposes.

Marketing cookies

Cookies enabling the display of marketing content tailored to the user's preferences and directing marketing offers to them corresponding to their interests, including information about user activity, products, and services of the site administrator and third parties. Consent to these cookies means that your data may be used for advertising personalization and analysis of the effectiveness of our advertising campaigns.

Your preferences have not yet been saved