Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Na świętego Marcina dobra gęsina

Na świętego Marcina dobra gęsina

  1. Home Page
  2. Hotel
  3. Blog - Zauroczeni Tobą
  4. Na świętego Marcina dobra gęsina
11 November 2021

Dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie? Skąd wzięła się gęsina na polskich stołach 11 listopada? Kim był święty Marcin? Odpowiadamy na najczęściej pojawiające się pytania i przedstawiamy tegoroczne menu Restauracji Polka Magdy Gessler z gęsiną w roli głównej. 

Gęś to wysokiej klasy mięso produkowane w systemie ekologicznego rolnictwa. Najlepszy drób, a Polska jest jego największym producentem w Europie. Dziwi jednak fakt, że Polacy spożywają gęsi bardzo mało... 300 gramów rocznie! Od kilkunastu lat trwają jednak owocne próby przywrócenia gęsi na polskie stoły i to się dzieje. Sama świętomarcińska tradycja spożywania gęsi w listopadzie sięga siedemnastego wieku. I tu pada odpowiedź na pierwsze pytanie - dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie? Gęś jest produktem sezonym i dojrzewa do spożycia właśnie na koniec jesieni. Tylko w tym okresie można kupić świeżą gęś. W pozostałych miesiącach zostaje nam już wersja tylko mrożona.

W tym roku Restauracja Polka Magdy Gessler przygotowała trzy dania z gęsiną. Na przystawkę serwujemy filet z wędzonej gęsi na galaretce z aronii z salsą z gruszki i pigwy oraz pianką z rozmarynu. Zupa-krem z topinamburu z chrustem gęsi to #musthave w karcie menu. Krem na bazie pieczonego topinamburu z kokosem idealnie komponuje się ze słonym, gęsim chrustem. Smaki wyczuwalne w zupie to dodatkowo czarny bez, dynia oraz chilli. 

Historia słynnego już św. Marcina głosi, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Sam zainteresowany miał jednak wobec siebie inne plany i nie chciał przyjąć urzędu. W tym celu podobno schował się do gęsiarni. Zaniepokojone gęsi zaczęły głośno gęgać, zdradzając tym samym jego kryjówkę. Historia kończy się wstąpieniem Marcina na urząd biskupa a pieczona 11 listopada gęś jest upamiętnieniem tego dnia. 

Główne danie - nogę z gęsi Szef Kuchni Tomasz Morys serwuje z kopytkami makowymi oraz figą i śliwką. Napiszemy tylko - chrupiąca skórka! 

Menu z gęsiną będzie obowiązywać w Restauracji Polka do końca listopada. Nie czekajcie i koniecznie zarezerwujcie stolik:

tel.: +48 334440555 | mail: polka.wisla@hotelaries.pl

mobile nav bg
See on the map
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close