Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Na świętego Marcina dobra gęsina

Na świętego Marcina dobra gęsina

  1. Home Page
  2. Na świętego Marcina dobra gęsina
11 November 2021

Dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie? Skąd wzięła się gęsina na polskich stołach 11 listopada? Kim był święty Marcin? Odpowiadamy na najczęściej pojawiające się pytania i przedstawiamy tegoroczne menu Restauracji Polka Magdy Gessler z gęsiną w roli głównej. 

Gęś to wysokiej klasy mięso produkowane w systemie ekologicznego rolnictwa. Najlepszy drób, a Polska jest jego największym producentem w Europie. Dziwi jednak fakt, że Polacy spożywają gęsi bardzo mało... 300 gramów rocznie! Od kilkunastu lat trwają jednak owocne próby przywrócenia gęsi na polskie stoły i to się dzieje. Sama świętomarcińska tradycja spożywania gęsi w listopadzie sięga siedemnastego wieku. I tu pada odpowiedź na pierwsze pytanie - dlaczego gęś jest najlepsza właśnie w listopadzie? Gęś jest produktem sezonym i dojrzewa do spożycia właśnie na koniec jesieni. Tylko w tym okresie można kupić świeżą gęś. W pozostałych miesiącach zostaje nam już wersja tylko mrożona.

W tym roku Restauracja Polka Magdy Gessler przygotowała trzy dania z gęsiną. Na przystawkę serwujemy filet z wędzonej gęsi na galaretce z aronii z salsą z gruszki i pigwy oraz pianką z rozmarynu. Zupa-krem z topinamburu z chrustem gęsi to #musthave w karcie menu. Krem na bazie pieczonego topinamburu z kokosem idealnie komponuje się ze słonym, gęsim chrustem. Smaki wyczuwalne w zupie to dodatkowo czarny bez, dynia oraz chilli. 

Historia słynnego już św. Marcina głosi, że gdy zmarł ówczesny biskup miasta Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Sam zainteresowany miał jednak wobec siebie inne plany i nie chciał przyjąć urzędu. W tym celu podobno schował się do gęsiarni. Zaniepokojone gęsi zaczęły głośno gęgać, zdradzając tym samym jego kryjówkę. Historia kończy się wstąpieniem Marcina na urząd biskupa a pieczona 11 listopada gęś jest upamiętnieniem tego dnia. 

Główne danie - nogę z gęsi Szef Kuchni Tomasz Morys serwuje z kopytkami makowymi oraz figą i śliwką. Napiszemy tylko - chrupiąca skórka! 

Menu z gęsiną będzie obowiązywać w Restauracji Polka do końca listopada. Nie czekajcie i koniecznie zarezerwujcie stolik:

tel.: +48 334440555 | mail: polka.wisla@hotelaries.pl

mobile nav bg
See on the map

In order to provide services at the highest level, the Website uses cookies saved in the browser's memory . Detailed information on the purpose of their use and the possibility to change cookie settings can be found in the Privacy Policy.
By clicking ACCEPT ALL, you agree to the use of technologies such as cookies and to the processing of your personal data collected on the Internet, such as IP addresses and cookie IDs, for marketing purposes(including automatically matching ads to your interests and measuring their performance) by Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa . You can change cookie settings in the settings.

Manage privacy settings
Cookies necessary for the operation of the website

Cookies necessary for the operation of the services available on the website, enabling the viewing of offers, making reservations, supporting security mechanisms, among others: authentication of users and detection of abuse.

Analytical cookies

Cookies allow the collection of information about the user's use of the website to optimize its functioning and to adapt to the user's expectations.

Marketing cookies

Cookies allow the display of marketing content tailored to user's preferences, and the sending of notifications about marketing offers corresponding to their interests, including product information as well as information about services provided by the website administrator and third parties.

Your preferences have not yet been saved