Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Truskawka na słodko czy wytrawnie?

Truskawka na słodko czy wytrawnie?

  1. Úvodní stránka
  2. Sladká nebo suchá jahoda?
13 července 2022

Przełom czerwca i lipca to czas, kiedy dojrzewają najsłodsze i najdłużej wyczekiwane owoce lata... truskawki. W tym sezonie Szef Kuchni Tomasz Morys proponuje przetwory z truskawek w nieco innej odsłonie bo z dodatkiem chilli i lawendy a to wszystko w magicznej przestrzeni Greenhouse Aries. 

Szef kuchni z przetworami z truskawek w szklarni.

Na początek "Kiszone truskawki".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Wodę 1 l
  • Sól 20 gr
  • Goździki 5 gr
  • Papryczki habanero 5 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy, ale co najważniejsze nie obieramy z szypułek. Gotujemy wodę i dodajemy do niej sól oraz goździki. Czekamy aż woda się zagotuje poczym studzimy ją do temperatury około 40 stopni. Umyte truskawki wkładamy do wyparzonego słoika wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki papryczkami. Całość zalewamy przygotowaną zalewą. Po zamknięciu słoika pasteryzujemy go 15 minut w temperaturze 80 stopni. Tak przygotowane truskawki odstawiamy na około miesiąc w ciemne, chłodne miejsce. Jeśli raz zrobicie kiszone truskawki już zawsze będa gościć w Waszych spiżarkach. 

Składniki na przetwory z kiszonych truskawek z ostrą papryką i goździkami.

Kiszone truskawki z ostrą papryką i goździkami.

Truskawki na słodko to "Konfitura z truskawek z melisą i lawendą".

Potrzebujemy:

  • Truskawki 1 kg
  • Woda 0,5 l
  • Cukier 0,5 kg
  • Lawenda 10 gr
  • Melisa 10 gr

Sposób przygotowania:

Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartkę. W osobnym naczyniu przygotowujemy roztwór z: wody, cukru, kwiatów lawendy oraz liści melisy. Gdy woda osiągnie konsystencję syropu, cedzimy całość przez sito lub sitkiem wyciągamy lawendę oraz melisę. Do gotowego syropu wkładamy truskawki i dusimy do momentu aż uzyskamy konsystencję konfitury. Ważne: truskawki powinny zachować swój kształt. Gotową konfiturę przekładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut w temperaturze 80 stopni. 

Przetwory z truskawek z melisą i lawendą.

Przetwory z truskawek. Konfitura z truskawek, melisy i lawendy.

mobile nav bg
viz na mapě
Při poskytování služeb nám pomáhají COOKIES.

Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více v Oznámení o ochraně osobních údajů.

ROZUMÍM