Na początek nasz świąteczny faworyt, czyli pieczona figa z oscypkiem, brusznicą, solirodem oraz octem balsamicznym. Soliród? To roślina o mięsistych pędach, podobna do skrzypu. Występuje na błotnistych wybrzeżach i plażach. Ciemnozielone pędy są chrupiące i mają charakterystyczny, słony smak. Połączenie figi z serem oraz czerwoną borówką z solirodem daje danie bardzo delikatne i lekkie w strukturze, więc stanowi świetny start.
Zalewajka z ozorem jagnięcym, wędzonym twarogiem oraz krokietem grzybowym to osobisty ukłon Szefa Kuchni w stronę smaków z dzięcięcych lat. Bo któż nie zna smaku zalewajki. Wersja serwowana w Restauracji Polka to jej nowa odsłona. Dodamy tylko, że ozór jagnięcy jest w tym wydaniu niezwykle kruchy.
Danie główne - zaskakujące formą podania i smakiem. Cała noga perliczki z daktylami, szalotką, śliwką oraz kaszanką. Cała noga? Tak! Choć jednych może szokować, dla twórców było rzeczą oczywistą, aby to danie podać właśnie w taki a nie inny sposób. Perliczka wyróżnia się najchudszym mięsem spośród drobiu. Warto poznać jego smak.
Dla jednych dopełnienie kolacji a dla innych powód, dla którego w ogóle zamawiają inne dania... Deser. Creme brulle z zabajone w czekoladzie - nic dodać, nic ująć.
Gotowi na nowe smaki? Zapraszamy do rezerwacji stolika w naszej Restauracji Polka Magdy Gessler:
tel.: +48 334440555 | mail: polka.wisla@hotelaries.pl
Przeczytaj także o menu ze szparagami.