Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Restauracja Polka w Wiśle

Restauracja Polka w Wiśle

  1. Úvodní stránka
  2. Restauracja Polka w Wiśle
electric car
30 srpna 2021

W Aries Hotel & SPA Wisła działa restauracja Polka. Nazwa nie jest przypadkowa – tak samo nazywają się dwie inne restauracje w Polsce mieszczące się w Warszawie i Łodzi. Łączy je osoba Magdy Gessler, znanej restauratorki, prowadzącej program "Kuchenne rewolucje", jurorki „MasterChefa”. Restauracja Polka w Wiśle również firmowana jest jej nazwiskiem. Jeśli zastanawiacie się, gdzie zjeść w Wiśle, warto odwiedzić właśnie Polkę

Restauracja w hotelu ma 60 miejsc oraz spektakularny taras nad potokiem dla 40 Gości, z którego można rozkoszować się widokiem gór. Absolutnie magicznym punktem jest Greenhouse – szklarnia wypełniona ziołami i kwiatami, która mieści się ogrodzie nad szumiącym strumieniem, w otoczeniu modrzewi. Przy drewnianym stole na 8 osób można tu celebrować wyjątkowe chwile.

Wystój Polki utrzymany jest w regionalnym stylu. Jest tu jasno i przytulnie. Intensywne kolory tkanin nawiązują do tradycji staropolskich, a lustra i kryształowe żyrandole dodają miejscu nowoczesności. Serwowana tu kuchnia czerpie z najlepszych polskich tradycji kulinarnych, które są źródłem inspiracji dla podawanych w Polce dań. Ta restauracja w Wiśle wyróżnia się nowoczesnym podejściem do klasyki oraz niezwykle udzielającą się miłością i pasją do jedzenia.

W menu Polki znajdziemy typowe dania kuchni polskiej oparte na produktach sezonowych, z elementami regionalnego folkloru. Menu zmienia się dwa razy do roku – inną propozycję dań Goście dostają w okresie wiosenno-letnim, inną w czasie jesieni i zimy. W obecnym menu wśród przystawek wyróżnia się kiszona kalarepa podawana z wędzonym twarogiem, lubczykiem, dzikim brokułem oraz orzechami pinii. Jako starter na ciepło zjemy m.in. grasicę cielęcą serwowaną z pietruszką, wanilią i konfitowanym pomidorem. Z zup do wyboru mamy żur śląski, consommé z pstrąga i krem z buraka. Dania główne to prawdziwa paleta ciekawej różnorodności. Proponuje się tu stek z polędwicy wołowej, comber z jelenia, polędwiczkę cielęcą, pierś z kaczki, schab z kością oraz pierogi z jagnięciną. Wszystkie dania podawane są z ciekawymi i oryginalnymi dodatkami, które podkreślają smak i dostarczają niezwykłych kulinarnych wrażeń. W Polce skosztujemy także pstrąga wiślańskiego i jesiotra podawanego z owczym serem bundz. Całości menu dopełniają makarony, sałatki oraz desery. Wśród tych ostatnich znajduje się krem malinowy w połączeniu z burakiem, białą czekoladą i płatkami owsianymi oraz beza z makiem, dynią, mango i świeżymi owocami, a także mus czekoladowy z brownie, maliną, wiśnią i orzechem laskowym. Brzmi smakowicie! Dla dzieci przygotowano specjalne dania, wśród których znajdziemy m.in. kopytka z serem i naleśniki.

Dobra kuchnia w Wiśle czerpie z tego, co daje okolica. Produkty trafiające na restauracyjne stoły Polki pochodzą od lokalnych dostawców i charakteryzują się wysoką jakością. Tradycje kulinarne Beskidów wiążą się z pasterstwem i korzystaniem z darów natury. Tutejsze charakterystyczne i niepowtarzalne wyroby to przede wszystkim sery, głównie owcze. W czasie wypasu (od maja do września) jada się w Beskidach bundz. Gdy dojrzeje, przerabia się go na bryndzę. Ser klagany ma z kolei kształt bochenka chleba  i jest łagodny w smaku.  Jednak po dłuższym leżakowaniu staje się kwaskowaty. W XIX w. duży wpływ na kuchnię góralską miały ziemniaki, które zaczęły być uprawiane wtedy na większą skalę. Podstawą kuchni beskidzkiej jest także kapusta, podawana w różnej formie i na wiele sposobów.

Restauracja w hotelu Aries to doskonały pomysł na obiad w Wiśle. Tutejsza kuchnia odwołuje się do skarbów regionu oraz z szacunkiem pochodzi do tradycji, czerpiąc z niej to co najlepsze. Jednocześnie dodana tu szczypta nowoczesności, przejawiająca się w doborze składników potraw oraz w wyglądzie dań, świadczy o wielkiej znajomości najnowszych trendów w sztuce kulinarnej. Polka to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Wisły, które warto odwiedzić planując pobyt w Beskidach.

mobile nav bg
viz na mapě

Pro poskytování služeb na nejvyšší úrovni využívá Služba soubory cookies uložené v paměti prohlížeče. Podrobné informace o účelu jejich používání, včetně zpracování údajů o aktivitě uživatele a personalizace reklam, a možnost změny nastavení souborů cookies, naleznete v zásadách ochrany osobních údajů.
Kliknutím na PŘIJMOUT VŠE souhlasíte s používáním technologií, jako jsou cookies, a s zpracováním vašich osobních údajů sbíraných na internetu Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa, jako jsou IP adresy a identifikátory souborů cookie, pro analytické a marketingové účely (včetně automatizovaného cílení reklam, měření jejich účinnosti a zpracování údajů uživatele pro analytické účely). Změny nastavení souborů cookies a podrobné preference souhlasů můžete provést v nastaveních.

Spravovat nastavení soukromí
Nezbytné soubory cookies

Soubory cookies nezbytné pro provoz služeb dostupných na webové stránce, umožňující prohlížení nabídek nebo provádění rezervací, podporující bezpečnostní mechanismy, včetně ověřování uživatelů a detekci zneužití. Tyto soubory jsou nezbytné pro správné fungování webové stránky. Nepotřebují váš souhlas.

Analytické soubory cookies

Soubory cookies umožňující sběr informací o způsobu, jakým uživatel využívá webovou stránku, za účelem optimalizace jejího fungování a přizpůsobení očekáváním uživatele. Souhlasem s těmito soubory cookies souhlasíte se zpracováním údajů o vaší aktivitě na stránce pro analytické účely.

Marketingové soubory cookies

Soubory cookies umožňující zobrazení uživateli marketingového obsahu přizpůsobeného jeho preferencím a odesílání mu upozornění na marketingové nabídky odpovídající jeho zájmům, včetně informací o aktivitě uživatele, produktech a službách správce webové stránky a třetích stran. Souhlas s těmito soubory cookies znamená, že vaše údaje mohou být použity k personalizaci reklam a analýze účinnosti našich reklamních kampaní.

Vaše předvolby dosud nebyly uloženy