Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Restauracja Polka - nowe dania

Restauracja Polka - nowe dania

  1. Úvodní stránka
  2. Restauracja Polka - nowe dania
electric car
02 února 2023

Pierogi, ryba czy danie mięsne? Przedstawiamy trzy nowe dania, które od lutego królują w karcie menu Restauracji Polka. Pierogi z żebrem wołowym - klasyka w innowacyjnej odsłonie. Halibut - prostota i głębia smaku. Jeleń - wyśmienite połączenie dziczyzny z brokułem. Które danie wybieracie?

Pierogi z żebrem wołowym. Przystawka.

Pierogi z żebrem wołowym

Takich jeszcze na pewno nie jedliście, a koniecznie musicie spróbować. Farsz pierogów, czyli żebro wołowe jest marynowane w mieszance soli i cukru w stosunku 1:1 z dodatkiem sosu demi glace. Po tym procesie żebro jest pieczone bardzo długo (od 10 do 12 godzin) w niskiej temperaturze. Ciasto? Równie zaskakujące co farsz, bo przygotowywane z łoju wołowego zamiast oleju co nadaje mu niepowtarzalny smak. Dodatek to cebula w dwóch odsłonach. Pierwsza - cebula biała, prażona. Druga - cebula perłowa marynowana w zalewie słodko-kwaśnej tj. wodzie, occie i cukrze w stosunku 1:1:1. Danie wykończone jest domowymi piklami i pudrem z suszonych ziół.

Halibut

"Danie z halibutem to prostota przez duże P. Danie to przedstawia jak z podstawowych składników wyciągnąć głębię smaku i pokazać to w ciekawy sposób" - przyznaje Szef Kuchni Tomasz Morys. Ryba - halibut do dania jest dostarczana na kuchnię w całości. Po rozbiorze filety są moczone w mieszance soli i cukru z dodatkiem cytrusów. Z pozostałości po filetowaniu przygotowywany jest glas rybny, który podbija smak ryby (korpusy wraz z warzywami są pieczone i gotowane z dodatkiem czerwonego wina aż do redukcji o 80% -  tak powstaje bardzo mocna esencja rybna). Skóra z ryby jest czyszczona, suszona i smażona, aby w etapie końcowym pojawić się na talerzu w formie czipsów. Warzywa korzeniowe do dania są gotowane w oleju (confitowane) ale także piklowane (w marynacie octowo cukrowej z dodatkiem sosu rybnego). Dopełnieniem smaku halibuta w daniu jest świeży szpinak smażony na maśle z czosnkiem i białym winem a także sos kaparowy, który powstaje z szalotki, czosnku, białego wina, owoców kaparów oraz masła. 

Halibut. Danie rybne.

Jeleń

Jeśli danie z dziczyzną nigdy nie jest waszym tzw. "pierwszym wyborem" to dla tego dania zmienicie zdanie. Polędwica z jelenia przed smażeniem jest marynowana w occie balsamicznym przez 15 minut. Dodatkiem są ziemniaki, które teoretycznie są dekonstrukcją placków ziemniaczanych. Ziemniaki są ścierane na grubych oczkach, odsączane z wody a następnie łączone z mąką oraz przyprawami: solą, pieprzem i majerankiem. Po doprawieniu ziemniaki są gotowane w temperaturze 100 stopni, wystudzane a następnie smażone na głębokim tłuszczu. Zblanszowany i zmielony z dodatkiem śmietany i żelatyny groszek jest podawany na zimno w formie musu. Brokuł w daniu dodaje orzeźwienia, ponieważ jest tylko zblanszowany i doprawiony sokiem z cytryny.

Jeleń. Danie mięsne.

Głodni? Zapraszamy do rezerwacji stolika. Restauracja Polka jest otwarta codziennie, 13.00 - 22.00 Warto wspomnieć, że opiekunem restauracji jest znana restauratorka Magda Gessler, której wysokie wymagania są gwarantem wyśmienitego smaku serwowanych potraw.

Z bogatej karty menu można wybierać od ryb (pstrąg wiślański, jesiotr) po wysokiej klasy mięsa (jagnięcina, cielęcina, steki) na wyjątkowych deserach kończąc. 

Karta menu -> TUTAJ

Przeczytaj także:

mobile nav bg
viz na mapě

K dosažení nejvyšší úrovně poskytovaných služeb používá portál cookies, které jsou ukládány v paměti prohlížeče. Podrobné informace o účelu jejich používání a možnostech změny jejich nastavení jsou uvedeny v Politice soukromí.
Kliknutím na PŘIJÍMÁM VŠE poskytujete souhlas s použitím technologií jako cookies a s tím, že Platan Hotels & Resorts Sp. z o.o., Poleczki 23, 02-822, Warszawa bude zpracovávat Vaše osobní údaje získané na internetu, jako jsou IP adresa a identifikátory cookies, pro marketingové účely (včetně automatizovaného přizpůsobování reklam podle Vašich zájmů a měření jejich účinnosti). Změnu nastavení cookies můžete provést v nastavení.

Spravovat nastavení soukromí
Cookies nezbytné pro fungování stránek

Cookies nezbytné pro fungování služeb dostupných na internetových stránkách, umožňující prohlížení nabídek, provádění rezervací, podporující zabezpečení, mj. ověřování uživatelů a detekci zneužití.

Analytické cookies

Cookies umožňující shromažďovat informace o způsobu, jak uživatelé internetové stránky používají, za účelem optimalizace jejich fungování a jejich přizpůsobení očekáváním uživatelů

Marketingové cookies

Cookies umožňující zobrazovat uživatelům marketingový obsah podle jejich preferencí a informovat je podle jejich zájmů o marketingových nabídkách týkajících se výrobků a služeb správce stránek a třetích subjektů.

Vaše předvolby dosud nebyly uloženy