Restauracja Polka jak co roku przygotowała dania z sezonowym menu, w którym główną rolę odgrywają szparagi. Goście mogą wybierać spośród trzech dań: przystawki, zupy oraz dania głównego. Bez względu na to, czy preferujecie bardziej tradycyjne dania ze szparagami czy poszukujecie czegoś bardziej kreatywnego, Restauracja Polka przygotowała propozycje dla każdego miłośnika tych wyjątkowych warzyw.
Przystawka - białe i zielone szparagi z gorgonzolą i boczkiem. To połączenie delikatnych zblanszowanych białych szparagów oraz zielonych szparagów z espumą z gorgonzoli. Chrupkości dodaje puder z boczku. Danie nie tylko smaczne, ale równie efektowne w podaniu.
Zupa - krem na bazie białych szparagów z białym winem, masłem i śmietaną. Dodatki: pasta z pieczonych orzechów laskowych oraz marynowane w zalewie octowej kurki, które idealnie podbijają smak białych szparagów.
Danie główne - comber jagnięcy marynowany w rozmarynie, czosnku i mięcie. Co stanowi klucz idealnie przygotowanego mięsa? Comber jest gotowany w niskiej temperaturze a dopiero później smażony. Puree ziemniaczane z dzikim czosnkiem, smażone zielone szparagi oraz koper włoski stanowią dodatki do dania. Sos na bazie demi glace z anyżem to idealny finisz.
Sezon na szparagi zielone i białe to wyjątkowy czas dla miłośników tego warzywa. Obejmuje on zazwyczaj okres od wiosny do wczesnego lata, ze szczytem dostępności w miesiącach maj i czerwiec. Pozwól sobie na unikalną, kulinarną podróż i delektuj się wyjątkowymi daniami w Restauracji Polka. Nie przegap tego krótkiego okresu w roku i zarezerwuj stolik już dziś!
Restauracja to nie tylko jedzenie, to przygoda dla zmysłów! Odkryj szparagi na nowo!
...a na deser - klasyczna beza włoska z cremem lemon curd oraz sorbetem z czerwonej pomarańczy. Słodko-kwaśny, delikatny deser.
Restauracja Polka - jesteśmy otwarci codziennie od 13.00 do 22.00
Po menu zapraszamy -> TUTAJ
Przeczytaj także: