Aries Hotel & Spa Wisła, Wisła
Restauracja Polka w Wiśle

Restauracja Polka w Wiśle

30 sierpnia 2021

W Aries Hotel & SPA Wisła działa restauracja Polka. Nazwa nie jest przypadkowa – tak samo nazywają się dwie inne restauracje w Polsce mieszczące się w Warszawie i Łodzi. Łączy je osoba Magdy Gessler, znanej restauratorki, prowadzącej program "Kuchenne rewolucje", jurorki „MasterChefa”. Restauracja Polka w Wiśle również firmowana jest jej nazwiskiem. Jeśli zastanawiacie się, gdzie zjeść w Wiśle, warto odwiedzić właśnie Polkę

Restauracja w hotelu ma 60 miejsc oraz spektakularny taras nad potokiem dla 40 Gości, z którego można rozkoszować się widokiem gór. Absolutnie magicznym punktem jest Greenhouse – szklarnia wypełniona ziołami i kwiatami, która mieści się ogrodzie nad szumiącym strumieniem, w otoczeniu modrzewi. Przy drewnianym stole na 8 osób można tu celebrować wyjątkowe chwile.

Wystój Polki utrzymany jest w regionalnym stylu. Jest tu jasno i przytulnie. Intensywne kolory tkanin nawiązują do tradycji staropolskich, a lustra i kryształowe żyrandole dodają miejscu nowoczesności. Serwowana tu kuchnia czerpie z najlepszych polskich tradycji kulinarnych, które są źródłem inspiracji dla podawanych w Polce dań. Ta restauracja w Wiśle wyróżnia się nowoczesnym podejściem do klasyki oraz niezwykle udzielającą się miłością i pasją do jedzenia.

W menu Polki znajdziemy typowe dania kuchni polskiej oparte na produktach sezonowych, z elementami regionalnego folkloru. Menu zmienia się dwa razy do roku – inną propozycję dań Goście dostają w okresie wiosenno-letnim, inną w czasie jesieni i zimy. W obecnym menu wśród przystawek wyróżnia się kiszona kalarepa podawana z wędzonym twarogiem, lubczykiem, dzikim brokułem oraz orzechami pinii. Jako starter na ciepło zjemy m.in. grasicę cielęcą serwowaną z pietruszką, wanilią i konfitowanym pomidorem. Z zup do wyboru mamy żur śląski, consommé z pstrąga i krem z buraka. Dania główne to prawdziwa paleta ciekawej różnorodności. Proponuje się tu stek z polędwicy wołowej, comber z jelenia, polędwiczkę cielęcą, pierś z kaczki, schab z kością oraz pierogi z jagnięciną. Wszystkie dania podawane są z ciekawymi i oryginalnymi dodatkami, które podkreślają smak i dostarczają niezwykłych kulinarnych wrażeń. W Polce skosztujemy także pstrąga wiślańskiego i jesiotra podawanego z owczym serem bundz. Całości menu dopełniają makarony, sałatki oraz desery. Wśród tych ostatnich znajduje się krem malinowy w połączeniu z burakiem, białą czekoladą i płatkami owsianymi oraz beza z makiem, dynią, mango i świeżymi owocami, a także mus czekoladowy z brownie, maliną, wiśnią i orzechem laskowym. Brzmi smakowicie! Dla dzieci przygotowano specjalne dania, wśród których znajdziemy m.in. kopytka z serem i naleśniki.

Dobra kuchnia w Wiśle czerpie z tego, co daje okolica. Produkty trafiające na restauracyjne stoły Polki pochodzą od lokalnych dostawców i charakteryzują się wysoką jakością. Tradycje kulinarne Beskidów wiążą się z pasterstwem i korzystaniem z darów natury. Tutejsze charakterystyczne i niepowtarzalne wyroby to przede wszystkim sery, głównie owcze. W czasie wypasu (od maja do września) jada się w Beskidach bundz. Gdy dojrzeje, przerabia się go na bryndzę. Ser klagany ma z kolei kształt bochenka chleba  i jest łagodny w smaku.  Jednak po dłuższym leżakowaniu staje się kwaskowaty. W XIX w. duży wpływ na kuchnię góralską miały ziemniaki, które zaczęły być uprawiane wtedy na większą skalę. Podstawą kuchni beskidzkiej jest także kapusta, podawana w różnej formie i na wiele sposobów.

Restauracja w hotelu Aries to doskonały pomysł na obiad w Wiśle. Tutejsza kuchnia odwołuje się do skarbów regionu oraz z szacunkiem pochodzi do tradycji, czerpiąc z niej to co najlepsze. Jednocześnie dodana tu szczypta nowoczesności, przejawiająca się w doborze składników potraw oraz w wyglądzie dań, świadczy o wielkiej znajomości najnowszych trendów w sztuce kulinarnej. Polka to wyjątkowe miejsce na kulinarnej mapie Wisły, które warto odwiedzić planując pobyt w Beskidach.

mobile nav bg
Zobacz na mapie
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij